Aile Danışmanı Kimdir?
Aile Danışmanı, toplumun en küçük birimi olan aileyi, aile içerisindeki bireyleri baz alarak ortaya çıkabilecek, zihinsel ve duygusal sorunlarına destek vererek, bu sorunların çözümünde onlara rehberlik ederek, danışmanlık hizmeti verir. Aile Danışmanı, her ailenin, her bireyin farklı, biricik ve kendine özgü olması sebebiyle, problemin çözümünde psikolojik destek, psikoterapi ile hareket eder.
Aile danışmanı, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik, sosyal hizmet ve çocuk gelişimi alanlarından mezun, aile danışmanlığı sertifikası almış, hizmet etmek istediği alanlara istinaden psikoterapi eğitimleri almış kişilerdir.
Aile Danışmanlığının Amacı Nedir?
Aile danışmanlığının en temel görevlerinden bir tanesi, aile yapısının bütünlüğünü koruyabilmektir. Ailenin içerisinde sağlıklı bir iletişim ortamının oluşması, tarafların huzurlu ve mutlu olabilmesi adına danışana eşlere psikolojik destek verecektir.
Evlenme oranlarının düşmesi, boşanma oranlarının yükselmesi ile birlikte aile yapısının korunması günümüzde daha çok önem arzetmektedir. Aile bütünlüğünün sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda, bu sürecin sağlıklı işlemesi yanısıra çocukların boşanma sürecinde en asgari seviyede etkilenmesini sağlamakta önemlidir.
Aile danışmanı, evlilik öncesinde de eş adaylarının birbirini daha iyi tanıması, evliliğin getirdiği yükümlülüklerin daha iyi anlaşılmasına, evlilik müessesinin kuruluş aşamasında zedelenmemesine rehberlik etmektir.
Aile anlaşmazlıkları bazen karı koca arasında, bazen ise ebeveynler ile çocuklar arasında olabilmektedir. Özellikle çocukların büyümesi ile aile içinde dengeler değişmekte, anne babalar ve çocuklar arasında soğukluklar veya tartışmalar yaşanabilmektedir.
Aile danışmanı, evliliğin mahsulü olan çocukların gelişim süreçlerinde ailenin çocuk eğitiminde karşılaşılan sorunlar, çocukların yaşadıkları travmaları çözmede, okul süreçlerinin doğru yöneltilmesi ve ergenlik seviyesinde yaşanan problemlerde aile ve çocukla yapılacak görüşmelerde, terapi ve rehberlik hizmeti yapar.
Aile bireylerinden birinin kumar, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması, aileyi yıpratan bir süreçtir ve diğer fertlerin de olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. İflaslar, büyük kayıplar veya kazalar da aile dinamiklerini etkilemektedir. Aile içindeki mutsuzluklar, bireylerin iş, okul ve sosyal hayatına da büyük oranda yansımaktadır. Aile sisteminin, tekrar düzene girmesi için aile danışmanı ailenin tüm bireyleri ile bireysel veya grup halinde görüşmeler yaparak problemin çözüm yollarını aileye gösterir.
Evlilik öncesi danışmanlığı, evlilik danışmanlığı, yetişkin (birey) danışmanlığı, ilişki danışmanlığı, çocuk (0-6, 7-13 yaş) danışmanlığı, ergen danışmanlığı alanlarında hizmet verir.
Aile Danışmanına Hangi Durumlarda Başvurulabilir?
Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden yararlanabilir. Aile ve çift terapisinin çok geniş ve yaygın bir kullanım alanı vardır.
Yetişkinlerin başvurabileceği alanlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
Aile içi veya partnerler arası çatışma
Evlilik ve iletişim problemleri
Cinsel sorunlar, cinsel terapi
Evlilik öncesi danışmanlık
Boşanmaya karar verme
Boşanma sonrası sıkıntılar
Eşler veya partnerler arası yüksek beklentiler
Eşlerin veya partnerlerin birbirini suçlaması
Evlilikte aldatma, aldatılma
Evlilikte şiddet eğilimi
İlişki içinde hissedilen mutsuzluk
İlişkiyle ilgili kaygılar, şüpheler
Anlaşılmıyor hissetme
Eşine yetememe hissi
Evlilikte aşırı kıskançlık
Gelin-kayınvalide ilişkileri
Anksiyete, depresyon
Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.)
Duygusal istismar, ihmal ve şiddet (Sözel, fiziksel, cinsel)
Alkol ve madde kullanımı
Kronik fiziksel rahatsızlıklarla
Yas, kayıp ve travmalar
Kendine zarar verici davranış
Göç eden ailelere destek
İş stresi, ekonomik problemler
Çocuk ve ergenler için başvurulabilecek alanlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
Çocuk yetiştirme modeli
Çocuk ve ergen ruh sağlığı
Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri
Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri
Travma sonrası çocuklara, gençlere
Duygusal ve davranışsal sorunlar
Ağlama nöbetleri
Uyku problemleri/ Uyku alışkanlığı
Tuvalet eğitimi /Alt ıslatma (Enürezis)
Parmak emme
Korkular- kaygılar
Yalan söyleme
Tikler - takıntılar
Saldırganlık- vurma davranışı
Okul korkusu/ fobisi
Çalma davranışı
İçe kapanma- utangaçlık
Geç konuşma
Kardeş kıskançlığı
Boşanma döneminde çocuk danışmanlığı
Beslenme ve yeme problemi
İştahsızlık ve yemek yememe
Çocukluk çağı depresyonu başlangıcı
Gelişim problemleri
Yaygın gelişimsel bozukluk
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB)
Aile danışmanının öncelikli görevi, ailenin problem gördüğü konuları tartışmak, incelemek ve çözüm için bireysel veya grup halinde aile ile bir araya gelmektir. Aile danışmanının diğer sorumlulukları şunlardır;