Yakamoz Aile ve Çocuk Danışmanlığı Hakkında
Yakamoz Aile ve Çocuk Danışmanlık Merkezi, aile yapısının korunması, aile bireylerinin mutlu olması, karşılaştıkları problemlere çözüm üretebilmeleri, çocuklarına doğru aile modeli olabilmeleri, çocukların gelişimini destekleyebilmeleri, çocuk ve ergenler ile karşılaştıkları problemleri çözebilmeleri için danışmanlık ve psikoterapi desteği verilmektedir.
Aile Danışmanları Ruh Sağlığına Nasıl Hizmet Eder?
Aile Danışmanı, toplumun en küçük birimi olan aileyi, aile içerisindeki bireyleri baz alarak ortaya çıkabilecek, zihinsel ve duygusal sorunlarına destek vererek, bu sorunların çözümünde onlara rehberlik ederek, danışmanlık hizmeti verir. Aile Danışmanı, her ailenin, her bireyin farklı, biricik ve kendine özgü olması sebebiyle, problemin çözümünde psikolojik destek, psikoterapi ile hareket eder.
04.09.2012 tarih ve 28401 sayılı Resmi Gazete ile yasallaşan Aile danışmanlığı, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik, sosyal hizmet ve çocuk gelişimi alanlarından mezun, aile danışmanlığı sertifikası almış, hizmet etmek istediği alanlara istinaden psikoterapi eğitimleri almış kişilerdir.
Aile Danışmanlığının Amacı Nedir?
Aile danışmanlığının en temel görevlerinden bir tanesi, aile yapısının bütünlüğünü koruyabilmektir. Ailenin içerisinde sağlıklı bir iletişim ortamının oluşması, tarafların huzurlu ve mutlu olabilmesi, cinsel sorunların çözülmesi, olası bir eşler arasında aldatma durumlarında eşlere psikolojik destek vermektir.
Evlenme oranlarının düşmesi, boşanma oranlarının yükselmesi ile birlikte aile yapısının korunması günümüzde daha çok önem arzetmektedir. Aile bütünlüğünün sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda, bu sürecin sağlıklı işlemesi yanısıra çocukların boşanma sürecinde en asgari seviyede etkilenmesini sağlamakta önemlidir.
Aile danışmanı, evlilik öncesinde de eş adaylarının birbirini daha iyi tanıması, evliliğin getirdiği yükümlülüklerin daha iyi anlaşılmasına, evlilik müessesinin kuruluş aşamasında zedelenmemesine rehberlik etmektir. Evlilik öncesi danışmanlık, hayat yolculuğuna çıkmadan önce ehliyet almak gibidir.
Aile anlaşmazlıkları bazen karı koca arasında, bazen ise ebeveynler ile çocuklar arasında olabilmektedir. Özellikle çocukların büyümesi ile aile içinde dengeler değişmekte, anne babalar ve çocuklar arasında soğukluklar veya tartışmalar yaşanabilmektedir.
Aile danışmanı, evliliğin mahsulü olan çocukların gelişim süreçlerinde ailenin çocuk eğitiminde karşılaşılan sorunlar, çocukların yaşadıkları travmaları çözmede, okul süreçlerinin doğru yöneltilmesi ve ergenlik seviyesinde yaşanan problemlerde aile ve çocukla yapılacak görüşmelerde, terapi ve rehberlik hizmeti yapar. Çocuk yetiştirme modelinden kaynaklanan davranış bozukluğu, uyku problemleri, parmak emme, tikler, saldırganlık, çalma davranışı, kardeş kıskançılığı vb. birçok problemde çocuğa ve aileye destek verir.
Aile bireylerinden birinin kumar, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması, aileyi yıpratan bir süreçtir ve diğer fertlerin de olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. İflaslar, büyük kayıplar veya kazalar da aile dinamiklerini etkilemektedir. Aile içindeki mutsuzluklar, bireylerin iş, okul ve sosyal hayatına da büyük oranda yansımaktadır. Aile sisteminin, tekrar düzene girmesi için aile danışmanı ailenin tüm bireyleri ile bireysel veya grup halinde görüşmeler yaparak problemin çözüm yollarını aileye gösterir.
Ayrıca bireylerin anksiyetelerini, kaygılarını, korkularını, yaşadığı stresi, depresyonu vb. birçok psikotik ve nevrotik bozukluklarını psikoterapi yöntemiyle çözümleyebilmek için yardımcı olmaya çalışır.
Modern yaşamın getirdiği problemlerle birlikte, ruh sağlığını korumak her geçen gün zorlaşmaktadır. Psikiyatristler ruh sağlığı hastalıklarının tedavisine genel olarak ilaçla destek verirken, psikologlar ve aile danışmanları psikoterapi yöntemiyle destek vermektedir. Bazı ruh sağlığı problemlerinde ilaç kullanımının, yanısıra psikoterapi yapılması tedavi sürecinin daha kısa ve faydalı hale gelmesini sağlıyor.
Aile ve Çocuk Danışmanı / Psikoterapist
Özcan DALGIÇ
Aile ve Evlilik Terapisi
Çift Terapisi
Çocuk ve Ergen Psikoterapisi
Oyun Terapisi
Çocuklarla Psikoterapi Süreci Nasıl Uygulanır?
Çocuğun yaşı uygunsa, aile çocuğa neden terapiye gideceklerini önceden açıklar. Uzmanla konuşarak veya oynayarak problemlerin çözümünde destek alınacağı uygun bir dille anlatılır.
İlk seans öncelikle aileden detaylı bilgi (anamez) alınarak çocuk ve problemi hakkında fikir sahibi olunur.
Sonrasında ailenin geçmişten başlayarak hikayesi ele alınır.
Sorunun niteliğine bağlı olarak uygulanacak çocuk terapisi teknikleri, görüşme sıklığı ve takip edilecek uygulamalar hakkında aileye bilgi verilerek, terapi seansları hakkında birlikte bir karara varılır.
Çocuk ile değerlendirmenin başladığı görüşme yapılır. Görüşme sırasında çocuğa ulaşabilecek ve aradaki güven ilişkisinin başlamasını sağlayacak teknikler kullanılır.
Çocuğun iç dünyasını anlamak, anlatamadığı hususları değerlendirebilmek, yaşanan sorunun kaynağını görebilmeye yardımcı olacak psikometrik testler, analizler uygulanabilir.
Sorunun kaynağının belirlenmesi ile çözüme yönelik en uygun psikoterapi yöntemi belirlenir ve aile bilgilendirilir.
Çocukla yapılan seanslar sonunda, belli aralıklarda edinilen bilgiler ebeveynlerle paylaşılır.
Çocuğun gelişimine uygun ve tedaviye yardımcı öneriler ve ödevler paylaşılır.
Çocuğun varsa zamanının büyük bir kısmını geçirdiği ve probleme kaynak teşkil edebilecek, bakımverenler, okul ve öğretmenlerle gerekli temas kurulur ve işbirliği yapılır.
Çocukla psikoterapötik yolculukta, çocuğun iyileşmesi ve desteklenmesi; Oyun Terapisi, Kum Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi, Sanat Terapisi, Psikodrama, Çözüm Odaklı Terapi, Aile Terapisi, terapistin öngörüsüne bağlı olarak çocuğa ve aileye kullanılabilir.
Ergenle Psikoterapi Süreci Nasıl Yapılır?
Aile, ergeni terapiye/danışmanlığa getirmeden önce nereye gideceklerini ve sebeplerini net bir şekilde açıklamasında fayda vardır. Ergene bize anlatamadığın veya çözümleyemediğimiz durumlara istinaden bir uzmandan destek alınması gerekebildiği ve bu uzmanla yapılan görüşmelerin terapist ile onun arasında kalacağı bilgilerinin uygun bir şekilde aile tarafından anlatılmasında fayda vardır.
Seansa ebeveyni tarafından getirilen, henüz reşit olmayan ergenle ilgili problem ve gerekli detaylı bilgi aileden ilk görüşmede alınır.
Seansa kendisi gelen genç ile ise bire bir çalışılarak ön bilgiler alınmaya başlanır.
Gencin yaşadığı sorunun kaynağını tespit etmek ve genci daha yakından tanıyabilmek amacıyla gerekli görülen psikometrik testler ve analizler uygulanabilir.
Danışan gizliliği ve danışan ile güven esasına göre aileye terapi sürecinin genel hatları ve gidişat dışında detaylı, özel bilgi paylaşımında bulunulmaz.
Genç için en uygun olan terapi yöntemi belirlenir.
Aile içinde gerekli görülen düzenlemeler için aile terapisi görüşmeleri yapılır.
Problemin kaynağında veya çözümünde okulla görüşülmesine ihtiyaç varsa, okul idarecileri ve öğretmenleri ile gerekli iş birliği için bağlantı sağlanır.
Terapötik süreçte; Bilişsel Davranışçı Terapi, Bilişsel Varoluşçu Terapi, EMDR Terapisi, Sanat Terapisi, Psikodrama, Grup Terapisi, Çözüm Odaklı Terapi, Aile Terapisi sıklıkla kullanılan terapi yöntemleri arasındadır ve terapistin öngörüsüne bağlı olarak uygun görülen teknik kullanılabilir
Aile Evlilik ve Çift Terapisi Nasıl Uygulanır?
Aile, evlilik ve çift terapisinin birçok türleri vardır. Bazıları beceri ve pratiği arttırır. Bazıları geçmişe daha çok yönelir ve işlerin nasıl bu hale geldiğine bakar. Bir kısmı da ikisini birleştirir. Terapilerde, çiftlerin terapiye başvurma nedenleri ne olursa olsun, öncelikle ilişkileri tüm yönleriyle bütüncül bir yaklaşım ile değerlendirilir. Değerlendirme sürecinde, birlikte ve ayrı görüşmeler yapılarak her iki taraftan da sorunu ve sorunun tarihçesini kendi gördüğü açıdan tanımlaması istenir. Her birinin çözüm konusundaki önerileri dinlenir, düşünceleri alınır ve terapiden beklentileri belirlenir. Bu süreçte, eşlerin kişilik özelliklerinin evliliğe yansımasını anlamak için her ikisine de psikometrik testler ve ilişkideki sorunların türünü ve şiddetini belirlemeye yarayan bazı ölçekler uygulanır. Birleşik seanslarda eşlerin birbiriyle iletişim tarzı ve aralarında nasıl bir etkileşim olduğu gözlenir, birbirlerine söylediklerinin aynı anlamlarda işitilip işitilmediğine bakılır.
Terapi süresince ilişkide değişimi sağlamak amacıyla terapist tarafından bir seanstan diğerine gelene kadar uygulanacak bazı ev ödevleri verilebilir. Bu ödevlerin uygulanmasının birkaç faydası vardır. Bir yandan eşler yaşadıkları sorunların denetlenebileceğini görmüş olurlar. Diğer bir faydası da çözümlerin ve asıl kalıcı değişimlerin kendileri dışından gelmediğini, terapi/terapist tarafından uygulanan yöntemlerle ilgili değil de aslında kendi davranışlarında yaptıkları değişikliklerle olacağını görmeleri ve yaşamlarında güven duygusunun artması açısından önemlidir.
Terapinin süresi yaşanan problemin türüne, yoğunluğuna ve kişilerin değişim hızına göre değişebilir. Görüşme sayısı gelişmelere göre belirlenir. Görüşme aralıkları; seanslarda ele alan konuların yaşama geçmesine fırsat tanıyacak kadar uzun ama eski alışkanlıkların sürmesine izin vermeyecek kadar kısa zaman diliminde olması dikkate alınarak düzenlenir. Başlangıçta genel olarak haftada bir olarak başlanan seanslar, ilerleme sağlandıkça değişimin kişilerin kendi gayretleri ile de sürdüğünden emin olmak için aralıklar açılarak ve sonlara doğru seyreltilerek terapi sonlandırılır.